My music

Friday, March 20, 2009

Lemak Pari Pucuk Ubi


: 500 gm ikan pari(dipotong segiempat).
2 ikat pucuk ubi(dicelur/diramas).

Bahan-bahannya.

: 20 biji cili padi
: 3 biji bawang besar
: 2 cm kunyit hidup
: 2 cm lengkuas
kesemua bahan di atas mesti blen dulu.

: 1 tin susu rendah lemak.
: 2 kiub pati ikan bilis knorr(dlm tin).
: 2 keping asm gelugur.
: 2 helai daun kunyit(dihiris).
: 1 biji cili merah(hiasan).

Cara Memasak.

1. Cucu dan rendam ikan pari dlm air asam jawa selama 15 minit dan sejatkan.

2. Didihkan bahan pertama di atas dengan api pelahan. masukkan pati ikan bilis tadi, asam
gelugur dan setengah cawan air. setelah mendidih masukkan ikan pari, pucuk ubi dan susu
lemak rendah.

3. Masak dengan api pelahan sehingga mendidih. Masukkan daun kunyit, kacau dan hidangkan bersama cili merah sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment