: 500 gm daun ketumbar(dihiris halus).
: 1/2 kg udang harimau bersaiz 10/15 (sederhana besar).
: 5 tangkai daun bawang(dipotong halus).
: 3 biji bawang besar(dipotong).
: 1 sudu makan sos tiram.
: 1 sudu makan minyak bijan.
: 1 sudu teh serbuk kunyit.
: 1 sudu teh cili paste/boh.
: 20 gm bamboo shoot pickle/jeruk.(dipotong nipis).
Cara-cara membuatnya.
1. panaskan kuali dan tumis bawang sehingga wangi.
2. Masukkan sos tiram serbuk kunyit. dan cili boh kacau rata. kemudian masukkan
bamboo shoot, udang dan biarkan ia masak selama 3 minit.
3. akhir sekali masukkan daun ketumbar, daun bawang. padam api biar selama 1 minit, angkat
dan hidang.
No comments:
Post a Comment